
First Come, First Observed 
 

Ha’osek Bemitzva Patur min Hamitzva 
 
 

Question: I was attending the chuppah of a close family friend a couple of weeks ago, 
when I realized that, unfortunately, I had forgotten to daven mincha beforehand. As there 
were only fifteen minutes left in which to do so, I left the chuppah and went to daven.  I 
related this to someone later that evening.  He remarked that seeing as I was involved in 
the mitzva of hachnasas kallah, I had no obligation to relinquish that mitzva in order to 
daven mincha.1 After I heard that, I began to wonder if I had in fact even fulfilled the 
mitzva of mincha. According to what he was saying, I had no obligation to daven at that 
point!   
 

1.    The Source 
 
Regardless of what modern advertising would have us believe, it is impossible to do 
everything at once. In Torah living, one may be involved in one mitzva when the 
opportunity to do another arises.  How should one respond? The rule regarding these 
situations is ha’osek bemitzva patur min hamitzva – one who is involved in one mitzva is 
exempt from another mitzva.  The source of this ruling2 is the shema,3 where the Torah 
commands us to read the words of shema, “beshivtecha bevaisecha uvelechtecha 
baderech” (when you sit in your house and when you walk on the way).  This implies 
that the obligation to recite the shema is on a person who is involved in his own pursuits.  
One who is involved in a mitzva (osek bemitzva), however, is exempt.4  All other mitzvos 
follow this same rule derived from shema. 
 
 

2.    “What If I Can Do Both?” 
 
Just how far does this exemption go? How “involved” in the first mitzva does one need to 
be in order to be exempt from the second? The Tosafos5 makes an important qualification 
based on one of the classic examples of this principle found in the Talmud. The Gemara6 
states that one who is guarding a lost object is considered to be osek bemitzva and is thus 
exempt from performing other mitzvos.  By way of example, if someone approached him 
for tzedakah at that time, he would not be obligated to give him money. The Gemara 
comments on this particular exemption and says it is uncommon. Now, asks the Tosafos, 
                                                 
1 See Halichos Shlomo Tefillah chap. 13 sec. 7. 
2 Brachos 11a. 
3 Devarim 6:7. 
4 The Gemara there adds that the final kaf at the ends of the words beshivtecha and uvelechtecha indicate 
that the person is at home or traveling for his own purposes. See there for an explanation as to why the 
Torah taught this lesson through both of these words. 
5 Bava Kama 56b s.v. behahi. 
6 Nedarim 33b. 



why should this be considered uncommon? A person might guard a lost object for days or 
weeks before the owner is tracked down and the object returned.  Is it so uncommon that 
during all that time someone will approach him for tzedakah? 
 
The Tosafos concludes from the above statement that just having the lost object in one’s 
possession (or tefillin on one’s head or a tallis on his body, etc.) is not enough to exempt 
him from another mitzva, even though one is fulfilling a mitzva at the time. Rather, one is 
only exempt when his involvement in the mitzva would make it impossible to do the 
second one without compromising the performance of the first mitzva. An example where 
involvement would be encompassing enough to preclude doing something else at the 
same time would be when one is actually putting on tallis and tefillin or actively taking 
care of a lost object (e.g., airing it out). With this in mind, we can well understand the 
Gemara saying that to be exempted from tzedakah due to looking after a lost object is 
indeed uncommon. 
 
It is interesting to note that the pasuk which is the source of this exemption does not seem 
to make any such qualifications; it merely states that if one is involved in one mitzva he is 
exempt from another. Perhaps the Tosafos understands that the fact that the Torah chose 
the mitzva of shema as the archetypical case for this principle teaches us its parameters.  
Reading the shema requires intent and concentration, and is thus the classic example of a 
mitzva which cannot be performed without interrupting the first one. 
 
 

3.   The Ohr Zarua 
 
Taking issue with the Tosafos on this very basic question is the Ohr Zarua.7  He 
understands that the Torah exempts one who is osek bemitzva from doing another mitzva 
even when he can do both! The very involvement in the first mitzva is itself grounds for 
exemption from doing another. He proceeds to verify his position by posing a very 
simple question: If indeed the exemption only applies when one cannot perform both 
mitzvos at once, why does the Torah need to teach this principle at all? If the exemption 
only applies when one can’t do both, essentially all the pasuk is saying is not to interrupt 
the first mitzva in order to do the second.  Why would one think that he should do so? 
Why would it seem reasonable to stop doing one mitzva in order to do another? Rather, it 
must be that the reason we need a verse to teach this exemption is because it is actually 
teaching us that when one is involved with a mitzva, he is exempt from a second mitzva 
even if he can do both. 
 
This understanding is also shared by the Ran.8 The Ran, though, does conclude by saying 
that if one can perform the second mitzva without any extra exertion whatsoever, he 
should do so.9 However, if the second mitzva requires any exertion which would detract 
the focus from the mitzva he is already doing, he is exempt. 

                                                 
7 Vol. 2 sec. 299. 
8 Succah 25a. 
9 See Biur Halacha 38:8 s.v. im, who discusses whether this is merely a recommendation of the Ran, or an 
actual hal, achic obligation. 



 
 

4.  The Ritva’s Response 
 
Now, it should be noted that a response to the very striking question of the Ohr Zarua 
mentioned above is forthcoming from the camp of the Tosafos. The Ritva,10 like the 
Tosafos, takes it as a given that one is only exempt from the second mitzva if he cannot 
do both at once. He then proceeds to ask the Ohr Zarua’s question: If so, then why do we 
need a lesson from the verse about this principle? The Ritva answers that without the 
verse one may have thought that there are times when one should interrupt the first 
mitzva in order to perform the second one, such as when the time for the second one is 
about to expire (e.g., reading the shema) while the first one can still be performed 
afterwards. Perhaps in a case like this one should set aside the first mitzva and then come 
back to it after performing the second one. To that end, the Torah teaches us that one 
does not set aside the mitzva which he is involved with in order to do another one, even 
under these circumstances. That said, if one does not need to set aside the first one in 
order to do the second, he is obligated in both, as the Tosafos said. 
 
And so, the Ritva has responded to the question of the Ohr Zarua. We now need to 
consider how the Ohr Zarua would respond to the question which led the Tosafos to this 
conclusion: 
 

 Think back to the Tosafos’s question about how a situation where one would be 
exempt from tzedakah due to guarding a lost object could be called “uncommon.” 
How might the Ran or the Ohr Zarua respond to this? 

 
Even the Ran and the Ohr Zarua require one to be actively involved (osek) in the first 
mitzva in order to be exempt from the second, albeit not to the degree that he can’t do 
both mitzvos,  for example, airing out the lost object as opposed to merely having it in his 
possession. The airing out of a lost object or the like requires a minimal amount of time 
relative to the time it spends sitting in one’s house. For a poor person to choose that time 
specifically to solicit our guardian for tzedakah would indeed be uncommon. 
 
And so, there is a machlokes Rishonim regarding the scope of the exemption for one 
already involved in a mitzva. Interestingly, the Rema11 rules like the Ohr Zarua and the 
Ran, that one is exempt from the second mitzva even if he can do both, if doing the 
second mitzva would require any extra exertion. 
 
 

5.     How Patur is “Patur?” 
 
Having discussed how involved one needs to be in the first mitzva in order to be exempt 
from the second, let us now consider how exempt he actually is. 

                                                 
10 Succah 25a. 
11 Orach Chaim 38:8. 



 
The halacha states that if a person misses one of the three daily tefillos due to oness 
(forces beyond his control), he is able (and obligated) to “make it up” by davening the 
next tefillah twice, e.g., maariv twice if he missed mincha. The Shulchan Aruch12 rules 
that an onein,13 who missed a tefillah on account of his close relative’s burial not having 
yet taken place, is not required to daven twice after the burial.  Due to his status as an 
onein, he was entirely exempt from tefillah during that time and there is nothing to make 
up! 
 
Commenting on this halacha, the Drisha14 notes, “The same is true for one who is 
involved in a mitzva and thus misses a tefillah.  He is not required to make it up, for he 
too was exempt at the time.”  This ruling is concurred with by the Magen Avraham15 and 
paskened (codified) by the Mishna Berura.16 
 
The Taz,17 however, takes strong exception to this assertion of the Drisha, commenting, 
“Saying that one who is involved in one mitzva is patur from doing another does not 
mean to say that he is categorically exempt from other mitzvos at that time! It means that 
being involved in one mitzva renders him unable to fulfill the other one, no different than 
if he was physically prevented from davening by forces beyond his control. It is 
ultimately a form of oness.  And like anyone who was prevented from davening due to 
oness, he should make it up in the subsequent tefillah.” 
 
We have before us a most fundamental dispute regarding the relationship of our 
protagonist towards other mitzvos, and, indeed, of the meaning of the word patur in this 
context. According to the Drisha, patur means he has no obligation at all regarding other 
mitzvos. In the view of the Taz, however, he is still obligated, but his involvement in the 
first mitzva renders him unable to fulfill those obligations due to oness.18  
 
 

6.     Matchmaking 
 
Having seen two opinions among the Rishonim as to the level of involvement required to 
exempt one from other mitzvos, and two opinions among the Acharonim regarding the 
extent to which he is patur, we find ourselves on the threshold of a most important 
question: 

                                                 
12 Yoreh Deah 341:1. 
13 One who has suffered the loss of a close family member is called an onein prior to the burial and is 
exempted from all positive mitzvos during that time. 
14 Commentary on the Tur  ibid. 
15 Orach Chaim 93 sec. 5. 
16 Ibid. sec. 8. 
17 Yoreh Deah 341 sec. 5. 
18 It may be worth noting that whereas there are indeed two possible meanings of the word patur, when we 
consult the source of this principle in the Torah (mentioned above sec. 1), we see that the Torah never 
exempted a person who is involved in a mitzva from reading shema.  Rather, it only obligated a person in 
shema if they are not involved in a mitzva! This would seem to be more in line with the Drisha’s 
understanding that one who is osek bemitzva has no obligation regarding other mitzvos. 



 
 Does there seem to be any correlation between these two disputes? Would an 

opinion on the first question affect the opinion on the second? 
 
It would seem that these two disputes are actually two sides of the same coin. 
 
Let us begin with the Ohr Zarua. According to him, one is exempt from the second mitzva 
even if he is able to do both.  If that is the case, then his exemption is not in the category 
of oness, where he couldn’t have done it.  In reality, he could have done the second 
mitzva, except the Torah says he doesn’t have to. This is a fundamental exemption from 
the obligation altogether. The Ohr Zarua would thus seem to be aligned with the Drisha. 
 
The Tosafos, on the other hand, does not consider one to be exempt from the second 
mitzva unless he can’t do it while performing the first one. His involvement in the first 
mitzva per se does not exempt him from doing any other mitzva that he could perform 
alongside it. It is only when it is impossible that he is considered exempt. This sounds 
like an oness-type exemption, as expressed by the Taz. 
 
However… 
 
If we weigh the matter further, we will see that this last equation is not necessarily true. 
For it is possible that even if we say that one is only exempt from other mitzvos if he 
cannot do them together with the first, it is a statement about the parameters of this 
principle, i.e., the conditions necessary for it to be invoked. Once those conditions exist, 
however, it is entirely possible that the exemption from those other mitzvos is absolute, as 
per the Drisha. 
 
Evidence that this may be true can be drawn from the words of the Ritva quoted above, 
(section 4) which state that when one is involved in a mitzva, he need not interrupt even 
for a mitzva whose time is limited, “since he is exempt from the other mitzva, it is 
considered for him as a matter of reshus (mundane matter), and it is forbidden to abandon 
a mitzva for a matter of reshus.”  
 

 How do these words of the Ritva shed light on our question? 
 
We saw above that the Ritva concurs with the Tosafos’s position that one is only exempt 
from other mitzvos if he could not perform them together with the first. That said, the 
Ritva expresses the lesson derived from the pasuk to mean that in that case those other 
mitzvos are considered like matters of reshus, i.e., his exemption from them is absolute! 
 
 

7.   If One Did the “Other Mitzva” Anyway 
 



Regarding one who is involved in a mitzva and thus patur from doing other mitzvos, e.g., 
reading the shema, the Mishna Berura writes:19 
 
“Nonetheless, if he interrupted and read the shema, he has certainly fulfilled his 
obligation, for he is not completely patur from reading shema.  Rather, he is involved in 
another mitzva.” 
 

 Consider these words of the Mishna Berura. What difficulty do they present in 
light of the position he took in an aforementioned question? 

 
Here the Mishna Berura states that the one involved in a mitzva is not really patur from 
other mitzvos. The reason he doesn’t have to do them is because he is involved in the first 
mitzva. This sounds like the view of the Taz. However, regarding the question of whether 
or not he would have to make up a tefillah that he missed, the Mishna Berura only 
mentioned the opinion which says that he does not. This is the opinion of the Drisha, who 
argues with the Taz on this point! 
 
Let us see if another comment of the Mishna Berura will shed light on the matter…  
 
Regarding the mitzva of eating matzah on Seder night, the Shulchan Aruch writes:  
 
“If one ate a kezayis of matzah while temporarily deranged and subsequently recovered, 
he is obligated to eat after his recovery, for the original eating was at a time when he was 
patur from all mitzvos.”20  
 
We see here that any act a person does while exempt from a mitzva does not allow him to 
fulfill his obligation. 
 
On these words the Mishna Berura comments,21 “This would not be the case if he was 
looking after a lost article, even though he is also exempt at that time from all other 
mitzvos [even if he was able to perform both of them were he to exert himself]. If he were 
to eat matzah during that time, he has fulfilled his obligation, for he is a [halachically 
capable] person, just that the Torah did not obligate him [in mitzvos] because he is 
involved in a different mitzva.” 
 
Once again, we see that the Mishna Berura is of the opinion that one who is osek 
bemitzva can fulfill his obligation regarding other mitzvos during the time that he is 
exempt from them. 
 

 How might these words of the Mishna Berura help us understand his position on 
the status of one who is “involved in a mitzva?” 

 
 

                                                 
19 70:18. 
20 Orach Chaim 475:5. 
21 Shaar Hatziyun ibid. sec. 39. 



8.    Obligation and Fulfillment 
 
Every mitzva consists of two aspects – obligation and fulfillment. A person has an 
obligation to do certain mitzvos.  When he performs the mitzva, he fulfills his obligation. 
The question is: Is it possible for a person to fulfill a mitzva without fulfilling his 
obligation? 
 
This sounds impossible.  But a simple example might be a situation where a person has 
no obligation, yet performs the mitzva anyway.  Has he accomplished anything? 
 
Women are exempt from time-bound mitzvos (such as shofar, lulav, etc.), but nonetheless 
make a point of performing them (and, according to Ashkenazi custom, also make a 
bracha on their performance).  This fact indicates that a mitzva has been fulfilled on some 
level. It is true that we say, “greater is the one who is commanded and does, than the one 
who is not commanded and does,” but fundamentally, a mitzva has been fulfilled. 
 
When the Shulchan Aruch disqualifies the performance of a mitzva done by a mentally 
incompetent person, it is not because he had no obligation in that particular mitzva.  
Rather, it is because his halachic state as a person renders him incapable of performing 
any mitzva in a viable way. One who is involved in a mitzva, by contrast, may be 
completely exempt from other mitzvos – as is evidenced by the fact that he does not have 
to make up missed tefillos – but he is a halachically capable person! Any mitzvos that he 
does during that time, even though he is exempt from them, are considered to have been 
fulfilled. When he subsequently regains his obligations in other mitzvos, he will not be 
obligated to fulfill this mitzva, for he has already fulfilled it. 
 
Returning to our opening question, we may say, based on the above analysis, that even if 
the person attending the chuppah was exempt from davening mincha at that time on 
account of being osek bemitzva, if he nevertheless interrupted in order to daven, he would 
indeed fulfill the mitzva.22 
 

                                                 
22 For further discussions on the exemption of osek bemitzva, see Kehilos Yaakov Brachos sec.15 and 
Mishnas Yaavetz Orach Chaim sec. 65. 


